Tartaartje van gerookte zalm met kappertjes

Zalm

Omega3 Tartaartje van gerookte zalm met kappertjes

 

Waardering

4.5/5
Type gerecht:
Voorgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
315 kCal | 1320 kJ
 

Bereiding

Kook de eieren in 6-8 minuten bijna hard. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze in vieren. Halveer de tomaatjes en verwijder het vocht met de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in heel kleine blokjes. Snijd ook de zalm in heel kleine stukjes. Boen de citroen schoon en rasp er ½ eetlepel gele schil af. Pers de citroen uit. Meng in een kom de geraspte citroenschil met 1 eetlepel citroensap en peper naar smaak. Schep de blokjes zalm en tomaat erdoor. Klop in een andere kom 2 eetlepels citroensap met de olijfolie, kappertjes, bieslook en zout en peper naar smaak tot een dressing. Zet op een bord een ronde uitsteekvorm van 5 cm doorsnede en vul deze met een kwart van het zalmmengsel. Druk dit goed aan en trek de vorm langzaam omhoog. Maak zo nog drie zalm taartjes. Leg de partjes ei eromheen en schep de dressing ertussen.

Lekker met geroosterde sneetjes bruin stokbrood.

Tip: vervang de kappertjes door kleine blokjes augurk.

Ingrediënten

  • 400 gram gerookte zalm
  • 3 kleine eieren
  • 2 Tasty Tom tomaten
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 eetlepels bieslook
  • zout en versgemalen peper
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Zalm

Zalm

Salmo salar

In Noorwegen, Schotland en Ierland wordt veel zalm gekweekt. Hierdoor is de zalm constant verkrijgbaar en aantrekkelijk geprijsd. Op dit moment is het aanbod aan kweekzalm van een zodanig niveau dat het onderscheid tussen wild en kweek steeds moeilijker te maken is. De kweekzalm heeft wel een wat hoger vetgehalte en een zoetere smaak dan de wilde zalm. Ten aanzien van de kwekerijen bestaan uiteraard kwaliteitsverschillen. Hoe minder zalmen per bassin, des te beter is de uiteindelijke kwaliteit. Kweekzalm krijgt daarom een 'etiket' opgeplakt, bijvoorbeeld met de gradatie 'ordinary' of 'superior'.

Over het algemeen is alle zalm die gerookt en vers verhandeld wordt, afkomstig uit kwekerijen. De zalm wordt in een rivier geboren en trekt daarna naar zee. Hier blijft hij het grootste deel van zijn leven. Als de zalm wil paaien, trekt hij naar zijn geboorterivier toe. Anadroom wordt dit genoemd. Deze situatie wordt in de kwekerijen precies nagebootst.

 


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 21 - Noordwestelijk deel Altantische Oceaan
  • 27-4 - Noordzee
 

Zalm

De rug is blauwgroen en de flanken zijn zilverkleurig. Zalm heeft een witte buik. De maximale lengte is 1,5 meter.


Koken met Zalm

Het vlees van kweekzalm is half zacht, vettig en zeer smaakvol. Zalm is geschikt om te stoven, bakken of grillen. Zalm wordt ook vaak gerookt aangeboden.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 911 kJ
  • 217 kCal
  • 14 g vet
  • 19 g eiwit