Groentetagliatelle met zalm en tomatendressing

Zalm

Omega3 Groentetagliatelle met zalm en tomatendressing

 

Waardering

4/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
10 - 20 min
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
2 personen
Energie:
460 kCal | 1920 kJ
 

Bereiding

Besprenkel de moten zalm met citroen en bestrooi ze met peper en zout. Schaaf de geschrapte wortels en gewassen courgette met de kaasschaaf of groenteschaaf in brede linten en leg deze als een bedje in een ovenschaal. Leg de moten zalm erop. Verwarm het gerecht afgedekt 4-5 minuten in de magnetron op maximaal 400 watt. De zalm is gaar als deze ondoorschijnend is. Meng de ingrediënten voor de tomaten-balsamicodressing. Leg de zalm op een bedje groentetagliatelle. Sprenkel de dressing erover en garneer met basilicumblaadjes.

Ingrediënten

  • 2 moten zalm à 150 gram
  • halve citroen, uitgeperst
  • 2 wortels
  • 1 courgette
  • zout en peper, versgemalen
  • voor de dressing:
  • 2 gedroogde tomaten in smalle reepjes en 1 eetlepel van de olie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • enkele blaadjes basilicum

Wijnadvies

Coteaux du Languedoc

Serveertip

Lekker met pasta.

 

Ook lekker

Rodekoolsalade met makreel

Rodekoolsalade met makreel

Hoofdgerecht

3.5/5
Salade in 'n pot met haring

Salade in 'n pot met haring

Lunchgerecht

3/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Zalm

Zalm

Salmo salar

In Noorwegen, Schotland en Ierland wordt veel zalm gekweekt. Hierdoor is de zalm constant verkrijgbaar en aantrekkelijk geprijsd. Op dit moment is het aanbod aan kweekzalm van een zodanig niveau dat het onderscheid tussen wild en kweek steeds moeilijker te maken is. De kweekzalm heeft wel een wat hoger vetgehalte en een zoetere smaak dan de wilde zalm. Ten aanzien van de kwekerijen bestaan uiteraard kwaliteitsverschillen. Hoe minder zalmen per bassin, des te beter is de uiteindelijke kwaliteit. Kweekzalm krijgt daarom een 'etiket' opgeplakt, bijvoorbeeld met de gradatie 'ordinary' of 'superior'.

Over het algemeen is alle zalm die gerookt en vers verhandeld wordt, afkomstig uit kwekerijen. De zalm wordt in een rivier geboren en trekt daarna naar zee. Hier blijft hij het grootste deel van zijn leven. Als de zalm wil paaien, trekt hij naar zijn geboorterivier toe. Anadroom wordt dit genoemd. Deze situatie wordt in de kwekerijen precies nagebootst.

 


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 21 - Noordwestelijk deel Altantische Oceaan
  • 27-4 - Noordzee
 

Zalm

De rug is blauwgroen en de flanken zijn zilverkleurig. Zalm heeft een witte buik. De maximale lengte is 1,5 meter.


Koken met Zalm

Het vlees van kweekzalm is half zacht, vettig en zeer smaakvol. Zalm is geschikt om te stoven, bakken of grillen. Zalm wordt ook vaak gerookt aangeboden.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 911 kJ
  • 217 kCal
  • 14 g vet
  • 19 g eiwit