Gevulde makreel

Makreel

Omega3 Gevulde makreel

 

Kan ook met:

Waardering

4.5/5
Type gerecht:
BBQ gerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
 

Bereiding

Verhit de olijfolie en bak hierin de ui en knoflook 2 minuten. Voeg spek en pijnboompitten toe en roerbak het 4 minuten totdat alles goudbruin is. Schep sinaasappelrasp, peper, zout en koriander door de vulling.
Vul de buikholte van de makrelen met plakjes sinaasappel en het pijnboompittenmengsel. Bind ze op met (rollade)touw. Bestrijk de makrelen met een beetje olie en grill (in een visklem) ze op de barbecue of onder een hete grill ca. 7 minuten per kant tot ze gaar zijn. Keer ze regelmatig. Garneer met partjes sinaasappel.

Lekker met gegrild stokbrood en tomaten-komkommersalade.

Tip: in plaats van een visklem kunnen de vissen ook omwikkeld worden met keukengaren dat even in water geweekt is zodat het niet verbrandt.

Het verwijderen van de graat: Breek de ruggengraat aan de kant van de kop. Maak de opening aan de staartzijde iets groter. Draai de vis om en druk met de hand stevig over de hele lengte op de graat om hem los te maken. Breek de graat bij de staart en trek hem eruit.

Ingrediënten

  • 4 verse makrelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 200 gram gerookte magere spekblokjes
  • 50 gram pijnboompitten
  • 2 sinaasappels (1 schil geraspt, 1 in partjes)
  • 2 eetlepels verse koriander (gehakt)
  • olie
  • visklemmen
 

Ook lekker

 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Makreel

Makreel

Scomber scombrus

Hoewel gerookte makreel in Nederland een delicatesse is, vindt het overgrote deel van de in diepgevroren toestand aangevoerde makreel zijn weg naar het buitenland. Makreel is een vette vissoort. Het gaat grotendeels om meervoudig onverzadigde vetzuren die een gunstige werking hebben op hart- en bloedvaten.
Makreel is, net als haring, een pelagische vissoort. Dat betekent dat de vis in alle waterlagen voorkomt, afhankelijk van waar hij aan voedsel kan komen. De makreel die wordt gevangen voor de zuidwestkust, voor de westkust van Ierland en de noordelijke Noordzee, is vetter dan de makreel van voor de Nederlandse kust.

Makreel bereiden

Makreel is vol van smaak en populair op een broodje, in een slade of op een toastje. Maar er kan nog veel meer met makreel. Bekijk dit filmpje en doe inspiratie op voor het koken met makreel.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Mager Mager Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 27-3 - Oostzee
  • 37 - Middellandse Zee
  • 37-4 - Zwarte Zee
 

Makreel

De makreel heeft een blauw-groenige rug en een zilverwitte buik, heeft blauwzwarte strepen en een diep ingesneden staartvin. De makreel wordt maximaal 66 cm lang.


Koken met Makreel

Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. De makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 818 kJ
  • 195 kCal,
  • 12 g vet,
  • 18 g eiwit