Gerookte makreel met bleekselderij en citroensaus

Makreel

Omega3 Gerookte makreel met bleekselderij en citroensaus

 

Kan ook met:

Waardering

4.5/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
< 20 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
2 personen
Energie:
745 kCal | 3120 kJ
 

Bereiding

Knip 2 stukken bakpapier van 30 x 30 cm. Maak de makreel schoon, verwijder vel en graatjes. Leg de stukken makreel in het midden van de stukken bakpapier. Schil de bleekselderij met een dunschiller en snijd de stengels in dunne plakjes. Snijd de tomaatjes in reepjes. Verdeel de bleekselderij, tomaatjes en de tijm over de makreel en druppel er wat citroensap over. Vouw de stukken bakpapier als pakketjes dicht. Verwarm de pakketjes 4-5 minuten in de magnetron op vol vermogen. Kook intussen de visbouillon met 1½ eetlepel citroensap in tot er nog ca. 3 eetlepels over zijn. Roer de slagroom erdoor en kook het geheel nog 3-4 minuten in. Voeg zout en peper naar smaak toe. Klop de saus met de staafmixer schuimig. Zet de pakketjes op twee borden, vouw ze open en schenk de saus over de makreel.

Lekker met wilde en witte rijst.

Ingrediënten

  • 1 gerookte makreel of 2 lichtgerookte makreelfilets
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 gedroogde tomaatjes op olie
  • sap van 1 citroen
  • 1 dl visbouillon (van een tablet)
  • 125 ml slagroom
  • 2 takjes verse tijm (of gedroogd)
  • zout en peper
 

Ook lekker

Gestoomde zeeduivel in paksoi

Gestoomde zeeduivel in paksoi

Hoofdgerecht

4.5/5
Hollandse garnalentortilla

Hollandse garnalentortilla

Voorgerecht

4/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Makreel

Makreel

Scomber scombrus

Hoewel gerookte makreel in Nederland een delicatesse is, vindt het overgrote deel van de in diepgevroren toestand aangevoerde makreel zijn weg naar het buitenland. Makreel is een vette vissoort. Het gaat grotendeels om meervoudig onverzadigde vetzuren die een gunstige werking hebben op hart- en bloedvaten.
Makreel is, net als haring, een pelagische vissoort. Dat betekent dat de vis in alle waterlagen voorkomt, afhankelijk van waar hij aan voedsel kan komen. De makreel die wordt gevangen voor de zuidwestkust, voor de westkust van Ierland en de noordelijke Noordzee, is vetter dan de makreel van voor de Nederlandse kust.

Makreel bereiden

Makreel is vol van smaak en populair op een broodje, in een slade of op een toastje. Maar er kan nog veel meer met makreel. Bekijk dit filmpje en doe inspiratie op voor het koken met makreel.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Mager Mager Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 27-3 - Oostzee
  • 37 - Middellandse Zee
  • 37-4 - Zwarte Zee
 

Makreel

De makreel heeft een blauw-groenige rug en een zilverwitte buik, heeft blauwzwarte strepen en een diep ingesneden staartvin. De makreel wordt maximaal 66 cm lang.


Koken met Makreel

Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. De makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 818 kJ
  • 195 kCal,
  • 12 g vet,
  • 18 g eiwit