Mexicaanse koolvis met rode bonen

Koolvis

Mexicaanse koolvis met rode bonen

 

Kan ook met:

Waardering

3.5/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
410 kCal | 1725 kJ
 

Bereiding

Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Pel de uien. Snipper een halve ui heel fijn en snijd de rest van de ui in dunne partjes. Meng de blokjes tomaat in een schaaltje met de fijngesnipperde ui, 1 eetlepel limoensap en koriander. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat de salsa minstens 10 minuten staan. Verkruimel de tortillachips heel fijn in de keukenmachine of in een plastic zak met een deegroller of fles. Wrijf de stukken koolvis in met limoensap. Wentel ze eerst door het ei en daarna door de verkruimelde chips. Druk de tortillachips goed aan. Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak de koolvis op matig hoog vuur in 8-10 minuten knapperig bruin en gaar, keer ze halverwege voorzichtig. Verhit 1 eetlepel olie in een wok en roerbak de ui en paprika 2-3 minuten. Schep de rode bonen erdoor en warm ze al omscheppend nog enkele minuten zachtjes door. Leg de koolvis op vier borden en schep de rode bonen ernaast. Serveer de salsa erbij.

Lekker met rijst en komkommer.

Tip: ook fijn verkruimelde gewone chips of cornflakes zijn geschikt voor het paneren van vis.

Ingrediënten

  • 4 stukken verse koolvisfilet à 125 gram
  • 2 grote trostomaten
  • 2 rode uien
  • 1 limoen of ½ citroen (uitgeperst)
  • 1 eetlepel verse koriander of peterselie (fijngehakt)
  • 1 klein zakje tortillachips
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 4 eetlepels olie of vloeibare margarine
  • 1 rode paprika (in blokjes)
  • 1 blik rode kidneybonen (in chilisaus)
 

Ook lekker

Tilapiacurry met broccoli

Tilapiacurry met broccoli

Hoofdgerecht

3.5/5
Salade caprese met garnalen

Salade caprese met garnalen

Lunchgerecht

2.5/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Koolvis

Koolvis

Pollachius pollachius

Koolvis is familie van de kabeljauw. Er zijn twee soorten: witte koolvis (Pollachius pollachius) en zwarte koolvis (Pollachius virens). Het vlees van de witte koolvis is losser dan die van de zwarte. Ook de smaak is verschillend. Alaska pollack is de benaming voor de koolvis die ter hoogte van Alaska in de Noord-Pacific wordt gevangen. Witte koolvis heeft als bijnaam 'mooie meid'.
Koolvis wordt over het algemeen na vangst snel verwerkt aan boord tot een diepvriesproduct zoals vissticks. Maar er is nog meer mogelijk met deze smakelijke witvis. Neem maar eens een kijkje bij de recepten met koolvis!


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Kuitperiode Mager Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27-3 - Oostzee
  • 27-4 - Noordzee
 

Koolvis

De rug is donkergroen, de flank en buik zijn dof zilverkleurig. De zijlijn is vrijwel recht. De maximale lengte is 1,2 m.


Koken met Koolvis

Het vlees van koolvis is stevig en verend en lijkt op kabeljauw. Van witte koolvis kunnen dezelfde producten gemaakt worden als van kabeljauw.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 436 kJ
  • 104 kCal
  • 1 g vet
  • 22 g eiwit