Laatst bekeken

  • Geen
 

Recepten

 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Vis schoonmaken

Als u vis in de supermarkt koopt dan is deze al vaak schoongemaakt. Erg handig dus voor een snelle maaltijd. Ook de visspecialist verkoopt de vis meestal al schoongemaakt. Het kan voorkomen dat je toch een hele vis inclusief het vel en de graten gekocht hebt. Het schoonmaken en fileren van vis is dan zo geleerd!


Vis fileren

De meeste vis koop je tegenwoordig schoongemaakt en gefileerd. Vroeger werden dikkere vissen in moten verkocht, nu meestal in filets. Filets zijn vrijwel helemaal graatloos en vaak is het vel verwijderd. Echter niet altijd, omdat veel mensen het lekker vinden de filets op de huid te bakken. Dat geeft de vis extra smaak. Het vel kun je eventueel makkelijk zelf verwijderen. Heb je op de markt of in de viswinkel een hele vis gekocht, dan kun je deze ook best zelf fileren. Dat is makkelijker dan het lijkt. Naast de beschrijving hoe je platvis of rondvis fileert, kun je ook de website www.visfileren.nl raadplegen. Hier wordt aan de hand van beelden en filmpjes uitgelegd hoe je elke vissoort het beste kunt fileren. Uiteraard kun je bij twijfel aan je visspecialist vragen om de vis te fileren.

 

Platvis fileren


Leg de vis met de donkere huid naar boven en de staart naar je toe op een plank. Snijd met een scherp mes de kop weg. Snijd dan in een rechte lijn van staart tot kop tot op de ruggengraat. Steek de punt van het mes bij de kop onder het vlees en werk van kop tot staart. Houd het mes bijna plat tegen de graten en maak de visfilet los met een schrapende beweging. Doe dat ook met de andere filet en de twee filets aan de andere zijde. Verwijder eventueel losse graatjes met een (vis)pincet.

Het vel verwijder je als volgt: leg de filet met de velkant naar beneden en de staart naar je toe op een plank en pak de filet bij de staartkant vast. Steek hier een puntig plat mes tussen het visvlees en het vel en snijd met een zagende beweging de filet los, terwijl je het vel strak houdt.

       

Rondvis fileren


Knip de vinnen onder de buik en de rugvinnen af met een schaar en verwijder eventuele schubben met een schubmes of de botte kant van een mes. Spoel de vis af. Snijd de buik van de vis met een scherp mes van staart tot kop open. Verwijder de ingewanden en schraap met een eetlepel de buikholte schoon. Spoel de buikholte schoon en dep deze droog. Leg de vis op een plank met de staart naar je toe. Til de kieuwvin op en maak een diagonale snede achter de vin tot aan de bovenkant van de kop. Steek het mes er voor het fileren tot de helft in, dichtbij de ruggengraat. Snijd richting de staart plat tegen de graat. Til de visfilet op en snijd hem los. Herhaal dit bij de andere filets. Verwijder het vel zoals bij platvissen. Verwijder de graatjes eventueel met een (vis)pincet.


Gamba's pellen

Gamba’s worden meestal met schaal en al geserveerd. Maar hoe pel je ze eigenlijk?
1. Verwijder de kop.
2. Duw met de duimen de pootjes uit elkaar, zodat het pantser aan de onderkant breekt.
3. Pel de schaal eraf.
4. Verwijder de staart.
5. Maak eventueel met een mesje een inkeping over de rug en verwijder het darmkanaal.


Fileren platvis

Fileren rondvis