Laatst bekeken

  • Geen
 

Receptenlijst

 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Tips & trucs

Omega 3 bommetje

Wil je in één keer genoeg omega 3 vetten binnenkrijgen, dan is 70 gram gestoomde makreel of twee  haringen per week al voldoende.


Haring lekker veelzijdig

Aan de staart, in stukjes of op een broodje. Hoe je haring ook serveert, het is altijd lekker. Ook vooraf! Haring kent veel meer bereidingsmogelijkheden dan je denkt. Zo kan haring bijvoorbeeld uitstekend verwerkt worden in voorgerechten en is deze vette vis goed te combineren met kaas, appel, kerrie, noten en zelfs met tzaziki.


Kindvriendelijke vis

Vis is licht verteerbaar en zacht van smaak. Dat vinden kinderen lekker, zeker als vis verpakt is in een krokant korstje. Schol, tilapia en pangasius zijn bijvoorbeeld echte kindervissen. Maar haring, zalm, garnalen en makreel zijn vanwege de bijzondere zilte smaak ook zeer geliefd. Probeer het gewoon eens, wie weet!


Vis is veelzijdig

Vis klaarmaken is makkelijk en kost in principe weinig tijd. Let er wel op dat je je visje op een goede wijze bereidt. Een grillpan is heel geschikt voor stevige vissoorten als zalm, tonijn en zeewolf. Ook de wok is ideaal: blokjes tilapia, grote garnalen en zalm zijn zo klaar. Als je vis bakt, kies dan voor olijfolie of een vloeibare margarine. Dat maakt vis echt lekker en gezond. En vis leent zich ook prima voor bereiding in de oven. Je hoeft er dan nauwelijks naar om te kijken!


Vis en seizoen

Vissers en visspecialisten doen er alles aan, om ons dagelijks zo vers mogelijke vis aan te bieden. Maar vis is een echt seizoensproduct. Hoewel je het hele jaar door vis kunt eten, kun je niet het hele jaar door elke vissoort eten. Door schommelingen in de aanvoer en de invloed van het seizoen is het aanbod wisselend. Maak daarom jouw uiteindelijke keuze in de winkel en kies voor een vis van het seizoen. Zo zorgen wij samen voor gezonde visstanden, nu en in de toekomst!

Meer over vis en seizoen


Vis is lekker makkelijk

Vis staat in een handomdraai op tafel. Met de site visrecepten.nl beschik je over heerlijke recepten en een enorme hoeveelheid variatiemogelijkheden. Het bereidingsgemak en de tijd die daar voor staat (of het nu gaat om de lunch, tussendoor of avondmaaltijd), zal je verbazen. In een paar minuten ben je klaar!


Vis uit blik

Vis uit blik past heel goed in de warme maaltijd, in salades of op de boterham. De variatiemogelijkheden zijn enorm en het bereidingsgemak is groot. Daarnaast kunnen visconserven geruime tijd bewaard worden. Verschillende vissoorten, zoals tonijn, makreel en sardines zijn zowel in water als in olie verkrijgbaar. Het verschil zit hem in de smaak en het vetpercentage. Visconserven op basis van water zijn magerder en passen goed in een caloriearm dieet. Voor verwerking van de vis in olie wordt altijd gebruik gemaakt van plantaardige olie, die de ‘goede’ vetten bevatten. Vis in olie is het meest geschikt voor warme gerechten.


Vis kan altijd

Twee keer per week vis eten hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn volop variatiemogelijkheden en  bovendien is vis in een handomdraai klaar. Denk niet alleen aan vis bij de warme maaltijd, maar ook voor bij de lunch. Makreel, gerookte zalm en tonijn uit blik smaken prima op brood! En trouwens ook op een toastje.


Vis duur ?

Veel mensen denken dat vis duur is. Het tegendeel is echter waar. Een pastamaaltijd met tonijn of zalm in blik hoeft echt niet veel te kosten. Vis uit blik is immers net zo gezond als verse vis. En hetzelfde geldt voor vis uit de diepvries. Daarnaast is het handig om de seizoenen van bepaalde vissoorten in de gaten te houden. Meer aanvoer betekent vaak lagere prijzen.


Vis : 2x per week!

Deskundigen concluderen dat 2x per week vis eten – waarvan tenminste één keer een vette vis – een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Hoewel de visconsumptie in Nederland stijgt, zijn we nog steeds geen grote viseters. Voor veel volwassenen en kinderen geldt dan ook dat ze best wat vaker vis mogen eten, want van vis krijg je nooit genoeg!


Allergische reactie

Eiwitten in vis, schaal -en schelpdieren (bijvoorbeeld garnalen en mosselen) kunnen een allergische reactie opwekken. Het drinken van een glas melk kan verlichting geven. Kinderen groeien meestal over de allergie heen. 


Bereidingswijze kreeft

Leg de zeekreeften in een grote diepvriezer bij tenminste -18° C en laat ze daar 2 uur, zodat ze bewusteloos raken door de kou. Het duurt bijna 2 uur voordat ze zo diep bewusteloos zijn dat ze niet meer bewegen. Maak ondertussen een sterke brijn. Doe enorme hoeveelheden zout (ongeveer 100 gram op elke liter water) in een grote pan water en roer dit bij lage temperatuur door tot alle zout is opgelost. Neem een ei (ongekookt) en leg dat rustig in het water. Als het gemakkelijk op het oppervlak blijft drijven, dan is de brijn zout genoeg. Breng het water flink aan de kook en pak de zeekreeft(en). Weeg elke zeekreeft even, laat hem zachtjes in de pan glijden, leg de deksel erop en breng het water weer aan de kook. Om de kooktijd te berekenen (bereken deze per zeekreeft en niet het totaal), ga je uit van 18 minuten voor de eerste 500 gram en dan nog eens 11 minuten voor elke 500 gram meer. Zijn ze gaar en veranderd in de bekende, fraaie steenrode kleur van gekookte zeekreeft, neem ze dan uit de pan en laat ze afkoelen. Serveer ze snel daarna, doormidden gespleten.


Het fileren van vis

De meeste vis koop je tegenwoordig schoongemaakt en gefileerd. Filets zijn vrijwel helemaal graatloos en vaak is het vel verwijderd. Niet altijd, omdat veel mensen het lekker vinden de filets op de huid te bakken. Dat geeft de vis extra smaak. Het vel kun je eventueel makkelijk zelf verwijderen. Heb je op de markt of in de viswinkel een heel visje gekocht, dan kun je deze ook best zelf fileren. Dat is makkelijker dan het lijkt, maar vraag bij twijfel over je fileerkunsten liever aan je vishandelaar om de vis te fileren. 

Meer over vis fileren


Verse vis herkennnen

Verse vis ziet er fris uit en ruikt naar de zee. Hele vis heeft een glanzende huid en heldere, bolle ogen. De kieuwen zijn rood of roze, de staart is stevig en eventuele schubben sluiten goed aan. Verse visfilets en vismoten zijn stevig, veerkrachtig en licht doorschijnend. Als vis niet vers is, ruik je dit direct aan de onaangename geur!

Meer over verse vis


2x Per week: gewoon doen!

Twee keer per week vis op het menu? Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Met vis zijn volop variaties mogelijk en bovendien is vis in een handomdraai klaar. Als we daarnaast weten dat het regelmatig eten van vis de kans op diverse gezondheidsproblemen kleiner maakt, dan is de keuze toch snel gemaakt? Twee keer per week vis, gewoon doen.